Logo
Meny
Søk

De fire C-ene

Diamantens kvalitet bestemmes av de såkalte 4 C-ene. De fire C-ene er Carat, Color, Clarity og Cut. Eller vekt, farge, klarhet og slipegrad på norsk. Det anbefales at du setter deg godt inn i begrepenes betydning før du kjøper en diamant. Denne kunnskapen kan nemlig spare deg for tusenvis av kroner.


Carat (Vekt)

Diamantens vekt blir målt i carat. 1 carat tilsvarer 0,2 gram. Jo større carat, jo mer er diamanten verdt. Prisforskjellene er ikke lineære. To 0,5 carats diamanter vil koste mindre enn én 1 carats diamant. Årsaken til dette er at større diamanter er sjeldnere.

Figuren viser i mm ca. hvor store riktig slipte rund briljant diamanter er.


Color (Farge)

Diamanter kan forekomme i mange forskjellige farger. De vanligste diamantene er hvite. Disse diamantene blir rangert fra D til Z, der D er fargeløs og Z er gulaktig. Fargeløse diamanter er svært sjeldne og har høyere verdi, mens gulaktige diamanter er mer vanlige og har lavere verdi. Dette systemet ble utarbeidet av Gemological Institute of America (GIA), og er det mest brukte systemet på verdensbasis inkludert det norske markedet.

Under foreligger beskrivelse av de ulike fargegradene.


D og E (River)
River diamanter er de mest eksklusive diamantene, og er svært sjeldne. Disse diamantene er helt fargeløse og passer godt til både små og store diamanter. Vi har et stort utvalg av eksklusive River diamanter.

F og G (Top Wesselton)
Denne fargegraden er sjelden, fremstår som helt hvit og er blant de mest populære fargene fordi den passer godt til både små og store diamanter. Etter vår mening er Top Wesselton (F) den fargen som gir deg mest for pengene.

H (Wesselton)
Disse diamantene fremstår som hvite. Wesselton diamanter tilbys av mange norske gullsmeder fordi denne fargen gir deg mulighet til å kjøpe store diamanter og likevel holde deg innenfor det som anses som hvite diamanter.

I og J (Top Crystal og Crystal)
Diamantene fremstår som hvite med noe synlig gulskjær.

K til Z (Kape til Gul)
Disse diamantene varierer fra lys champagne farge til gul farge, avhengig av hvilken grad de har.

Vi anbefaler deg å kjøpe diamanter som er hvite, det vil si diamanter som graderes fra farge H (Wesselton) eller høyere. Dette er spesielt viktig om du vurderer å kjøpe en enstens forlovelsesring.


Clarity (Klarhet)

De aller fleste diamanter har små eller store inneslutninger, også kalt uklarheter. Jo færre og mindre inneslutninger det er i en diamant, jo høyere er verdien på diamanten. Inneslutningene kan forekomme i forskjellige farger og former. Diamantens renhetsgrad fastsettes ved å studere diamanten under 10X forstørrelses lupe. 

Dagens graderingssystem er utarbeidet av Gemological Institute of America (GIA). Under foreligger beskrivelse av de ulike renhetsgradene, som blir brukt over hele verden. Det finnes ikke to helt like diamanter med helt like inneslutninger.


FL og IF: Feilfri
Disse diamantene har ingen synlige inneslutninger under 10x forstørrelse. Dette er de klareste og mest sjeldne diamantene som finnes.

VVS1 og VVS2: Veldig veldig små inneslutninger
Disse diamantene har inneslutninger som er veldig vanskelige å oppdage under 10x forstørrelse.

VS1 og VS2: Veldig små inneslutninger
I slike diamanter finner man veldig små inneslutninger under 10x forstørrelse.

SI1 og SI2: Små inneslutninger
I disse diamantene finner man små inneslutninger under 10x forstørrelse.

P1 (I1): Middels inneslutninger
Synlige små inneslutninger med det blotte øyet. Inneslutninger er synlige, men avhengig av deres plassering i diamanten, ødelegger de ikke alltid diamantens utseende. Denne graden bør unngås på større diamanter.

P2 og P3 (I2 og I3): Store inneslutninger
Synlige inneslutninger som bryter lysets gang i diamanten. Diamanten er av dårlig kvalitet og koster mye mindre enn diamanter med bedre renhetsgrad. Man bør unngå denne graden på både store og små diamanter.


Cut (Slipegrad)

Den fjerde C-en som avgjør diamantens kvalitet, er måten diamanten er slipt på. Slipegraden refererer til diamantens proporsjoner, og er den eneste av de fire C-ene som er direkte påvirket av mennesker, i motsetning til å være påvirket av naturen. Diamanter med høyere slipegrad har høyere verdi enn de med lavere slipegrad. Slipegraden avgjør lysrefleksjonen i diamanten, noe som er meget viktig for diamantens utseende og glans. Slipegrad er ofte undervurdert og ikke oppgitt hos mange forhandlere. Dette mener vi er en feil og vi anbefaler deg å unngå å handle diamanter av forhandlere som har valgt å holde slipegraden skjult.

Diamanter blir slipt i et visst antall fasetter, med separate flate overflater. De er basert på en matematisk formel, som bestemmer de eksakte proporsjoner, vinkler og plassering av fasettene, for å få en best mulig lysrefleksjon i diamanten.

Slipegraden deles opp i flere kategorier: Excellent (utmerket), Very good (meget god), Good (god), Fair (rimelig) og Poor (dårlig).


Diamanter med dårlig eller rimelig slip er ofte for grunt eller for dypt slipte. I dypt slipte diamanter vil noe av lyset som kommer inn i diamanten forsvinne ut av motsatt side av paviljongen. I diamanter med grunn slip, vil mesteparten av lyset forsvinne ut gjennom paviljongen, og dermed vil diamanten få en dårligere glans.

Diamanter som har utmerket, meget god eller god slipegrad regnes som godt slipte diamanter. I diamanter med god slip, vil lyset som entrer diamanten reflekteres av fasettene, og spre seg gjennom toppen av diamanten. I utmerket slipte diamanter vil det aller meste av lyset reflekteres tilbake, noe som gir en nydelig glans.


Fluorescence (Fluorisering)

Fluorisering henviser til diamantens evne til å avgi en svak, farget glød når den blir utsatt for ultrafiolett lys, for eksempel sollys. Som regel er fargen på denne gløden blå, og styrken på fluoriseringen påvirker hvor synlig denne gløden fremstår for det blotte øye.

Fluorisering deles opp i flere ulike kategorier: None (ingen), Faint (svak), Medium (medium), Strong (sterk) og Very strong (veldig sterk).


Vi anbefaler diamanter med None (ingen) eller Faint (svak) fluorisering.


Diamantform

Diamantform er ofte det første, og kanskje viktigste, du bør se etter når du skal kjøpe en diamant. Mens de fire C-ene beskriver diamantens kvalitet, er diamantformen mer en gjenstand for individuell smak og behag. Diamanter kommer i mange ulike fasonger, og under kan du se de vanligste og mest populære formene.

 

Rund Briljant
Dette er den mest tradisjonelle og populære diamantformen. Rund briljant kalles ofte bare briljant. Over 75% av de diamantene som selges i dag er rund briljant. En slik diamant har totalt 58 fasetter. Formen tillater lyset å både komme inn og ut i fra kronen. Denne diamanten er perfekt hvis man ønsker maksimal glans. Runde diamanter er i tillegg meget allsidige, de ser vakre ut i mange ulike settinger. Denne slipen passer godt til forlovelsesringerdiamantøredobber og diamantsmykker.

 

Prinsesse
En prinsesse slipt diamant har spisse hjørner og er vanligvis kvadrat, men det finnes også prinsesse slipte diamanter som er noe rektangulære. Dette er den nest mest populære slipen, etter rund briljant. En prinsesse slipt diamant er en moderne klassiker, med rene, kvadratiske linjer og vakker glans. Denne formen passer til de aller fleste typer smykker.

 

Dråpe
For de som søker maksimal visuell stimulering, er dråpeformede diamanter et populært valg. Denne slipen er formet som en spiss som går over i en rund ende. Det er en vakker og feminin slip. God symmetri fører til at lyset blir godt reflektert, særlig i den spisse enden. Denne diamantformen er allsidig, og finnes i mange typer edelstener, fra ringer til anheng, og passer perfekt sammen med diamanter som har en litt mer tradisjonell form. 

 

Oval
Oval slip ligner på rund briljant slip. Dette er et godt valg for deg som vil ha et annerledes smykke, men som samtidig vil ha en glansfull diamant. Denne slipen har vanligvis 56 til 58 fasetter. Strukturen på slipen gjør at fingrene ser lengre og smalere ut. En slik diamant blir ansett som å være meget elegant og klassisk. En oval form kan nesten oppnå like mye glans som en rund briljant, om den blir slipt på rett måte. Denne slipen kan brukes til det meste. 

 

Pute
Denne slipen, som har avrundede hjørner og store fasetter, har vært et populært valg i over hundre år, og er derfor et godt symbol på tradisjon. Slipen er likevel sjelden og interessant. Den passer derfor godt for deg som ønsker noe spesielt, en diamantform som ikke mange andre har. Formen kan sammenlignes med en pute, firkantig, men myke linjer. Den passer meget godt i enstens smykker, men passer også godt med andre firkantige sidestener. 

 

Smaragd
Denne slipen er mer rektangulær, men har ikke spisse hjørner. Høy kvalitets smaragd slip gir dramatiske lysglimt takket være de lange linjene. Denne formen utgjør en tidløs og sofistikert eleganse. Dette er en av de eldste slipene som finnes. En slik slip passer godt satt sammen med andre firkantede, runde eller trekantede diamanter. De kan også brukes i enstens ringer og smykker.

 

Radiant
Dette er en vakker kombinasjon av den klassiske smaragd slipen og glansen til rund briljant. Slipen ligner på prinsesse slip, men er vanligvis mer rektangulær og uten spisse hjørner, slik som på smaragd slipen. Denne slipen har vanligvis 70 fasetter, og er en hybrid mellom rund slip og smaragd slip. Godt slipte radiant diamanter har god glans og passer til enstens smykker, eller sammen med andre diamanter med firkantig slip. Radiant slipen passer også sammen med mindre runde diamanter.

 

Navette
Den fleksible navette slipen er illusjonens mester. Denne slipen gjør det meste ut av diamantens carat vekt, ved å spre den ut i en forlenget form. I tillegg får den fingrene dine til å se lengre og smalere ut. Denne slipen er den fjerde mest populære slipen, etter rund briljant, prinsesse og oval slip. Navette slipen passer utmerket sammen med runde eller dråpeformede diamanter.

 


×

Ordren er IKKE fullført! Vennligst les meldingen under for mer informasjon.

Etter en automatisk kredittvurdering har Klarna dessverre valgt å avvise din kjøpsforespørsel. Dette kan forekomme av ulike grunner. Vi anbefaler deg derfor å ta direkte kontakt med Klarnas kundeservice. Vår erfaring er at en samtale med Klarnas kundeservice kan hjelpe i slike tilfeller.

Velger du å betale med Klarna faktura eller Klarna konto, må du alltid oppgi ditt fulle navn, slik det står i passet ditt. Du må også oppgi adressen du er registrert med i Folkeregisteret. Gjør du ikke dette blir kjøpet automatisk avvist av Klarna.

Du kan også gå tilbake til kassen og fullføre kjøpet ved å velge kortbetaling (VISA/MasterCard).

Ta gjerne kontakt med oss om det er noe du lurer på.

help desk software